Apua hengitysongelmiin – voiko hengitysvalmentaja tai hengitysohjaaja olla avuksi?
- milja3
- 30.5.
- 3 min käytetty lukemiseen
Tuntuuko siltä, ettei henki kulje kunnolla? Hengitys on raskasta, pinnallista tai sitä täytyy tietoisesti ohjata, jotta olo pysyy siedettävänä?
Ehkä huomaat jännitystä kehossa, väsymystä, jatkuvaa haukottelua tai tunnet, ettet palaudu kunnolla. Silti tutkimuksissa kaikki näyttää olevan kunnossa.
Vastaavanlaiset tuntemukset ja hengitysongelmat ovat yllättävän yleisiä, mutta useinkaan ei tiedetä, mistä ja keneltä hakea apua. Tässä blogissa kerron, milloin hengitysvalmennus voi auttaa – erityisesti urheilijoiden näkökulmasta.
Hengitysongelmat – miksi niitä on niin vaikea tunnistaa?
Toiminnallinen hengityshäiriö tarkoittaa, että hengityksen tapa tai rytmi ei palvele kehon tilannetta. Se voi näkyä esimerkiksi:
vaikeutena saada ilmaa liikkeessä tai levossa
paineen tunteena rinnassa tai kurkussa
tarpeena kontrolloida tai tietoisesti ohjata hengitystä
jatkuvana hengästyneisyytenä tai väsymyksenä
heikentyneenä palautumisena
Hengitys voi olla kehon heikoin lenkki, vaikka sitä ei aina huomaa. Hengitystekniikkaa voi kuitenkin oppia ja palauttaa toimivaksi. Avuksi tarvitaan oikeanlaista ohjausta ja ymmärrys siitä, mikä juuri sinun kehossasi estää hengityksen luonnollisen kulun.
📌 Lue lisää muista blogiteksteistäni:
Urheilijan hengitysongelmat – älä jää yksin!
Urheilija saattaa olla hyvässä kunnossa, treenata laadukkaasti ja palautua suunnitellusti, mutta silti jokin tökkii. Hengitys ei toimi rasituksessa. Suorituksen aikana tulee tarve kontrolloida hengitystä, haukotella tai korjata hengitystä väkisin. Sisäänhengitettävä ilma ei tunnu riittävältä kovassa rasituksessa. Palautuminen vie aikaa.
Hengitysongelmat jäävät helposti piiloon, koska ne eivät näy päällepäin. Usein niitä pidetään psyykkisinä tai ohimenevinä ilmiöinä, vaikka kyse on todellisesta toiminnallisesta haasteesta. Ratkaisua ei kuitenkaan löydy ilman tukea ja tarkkaa ohjausta.
Hengitysvalmennus voi tuoda urheilijalle konkreettisen suunnan. Kyse ei ole siitä, ettei urheilija yrittäisi tarpeeksi – vaan siitä, ettei kukaan ole koskaan opettanut, miten hengitys toimii.
Hengitysvalmentaja vai hengitysohjaaja – kumman valitsen?
Sanat hengitysvalmentaja ja hengitysohjaaja kuulostavat samankaltaisilta, mutta käytännössä ero voi olla suuri. Myös hengitysterapeutteja ja hengitysasiantuntijoita löytyy. Keskityn tässä nyt kahteen ensimmäiseen ja tuon esiin oman näkökulmani.
Hengitysvalmentaja toimii usein tavoitteellisesti: suorituskykyä, palautumista tai hengitystekniikkaa kehittäen. Hengitysohjaaja voi keskittyä enemmän kehotietoisuuteen, rentoutumiseen tai rauhoittavaan hengitykseen.
Tärkeintä on, mistä taustasta käsin ohjaaja toimii. Joku lähestyy hengitystä terapeuttisesti, toinen kehotyöskentelyn, ja kolmas suorituskyvyn ja urheilun näkökulmasta.
Tässäkin asiassa ehkä tärkeintä on persoona. Se ratkaisee, tunnetko olosi turvalliseksi? Uskallatko kokeilla uusia tapoja hengittää ja hellittää kontrollin?
Ja lisäksi: löytyykö kokemusta, näkemyksellisyyttä ja ymmärrystä hengityksen toiminnasta?
📌 Sinua saattaa kiinnostaa myös:
Miten yksilöllinen hengitysvalmennus eroaa yleisistä ohjeista?
“Hengitä syvään.”
“Palleahengitys on paras.”
“Vedä ilmaa nenän kautta ja tunne kuinka vatsa leviää.”
Kuulostavatko ohjeet tutulta? Nämä ovat ohjeita, joita toistetaan usein, mutta ne eivät toimi kaikille ja usein ohjaaja ei itsekään tiedä, mitä nämä tarkoittavat kehossa. Näin on vaan aina sanottu. Tämä voi kuitenkin aiheuttaa valmennettavassa kummastusta ja ihmetystä:
Syvä hengitys voi tuntua vaikealta ja iso hengitys enemmänkin tekee olon tukalaksi.
Palleaa ei löydy, vaikka kuinka pyydetään hengittämään pallealla.
Hengitys vain kiristyy lisää ja ylivireystila ei hälvene
Yksilöllisessä hengitysvalmennuksessa ei opeteta hengittämään jonkun mallin tai laskukaavan mukaan. Ohjaus perustuu siihen, miten kehon on tarkoitettu hengittävän ja mitä juuri sinun kehossasi tapahtuu.
Myös se on tärkeää että opit, kuinka sinun kehosi haluaa hengittää, kun se saa siihen mahdollisuuden. Asiantunteva ja osaava valmentaja/ohjaaja osaa kertoa sinulle fysiologisen ja psykologisen taustan hengittämiseen liittyviin asioihin.
Hengitystä ohjatessa ja valmentaessa huomioidaan:
hengityksen rytmi ja tapa levossa ja liikkeessä
kehon asento, liike ja oikeiden lihasten käyttö hengittäessä
autonomisen hermoston tila ja palautumiskyky
kunkin urheilulajin erityisvaatimukset
aikaisemmat hengitysmallit - ja tavat
mahdolliset toiminnalliset häiriöt hengityksessä
Oikea ohjaus tuntuu kehossa heti oikealta ja hyvältä. Se perustuu oivallukseen – ei pelkkiin sääntöihin tai jonkun kaavan noudattamiseen.
Miten OxyGoal®-hengitysvalmennus eroaa muista hengitysvalmennuksista tai hengitysohjauksista?
OxyGoal®-hengitysvalmennus on kehitetty erityisesti urheilijoille, jotka haluavat käyttää hengitystään niin kuin keho on sen alun perin tarkoittanut: tehokkaasti, luotettavasti ja tilanteen mukaan.
Menetelmä perustuu yli 20 vuoden opetustyöhön, yli tuhannen ihmisen valmentamiseen ja jatkuvaan kehitystyöhön yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa, mm. lääkärit ja Huippu-urheilun instituutti KIHU.
Taustalla on yhdistelmä laulunopetuksen hengityskoordinaatiota, liikkeen ymmärtämistä ja toiminnallisten hengitysongelmien ratkaisua.
OxyGoal®-valmennuksessa:
tunnistetaan ja opetellaan luonnolliset hengityksen kolme tapaa: lepohengitys, aktiivihengitys ja maksimihengitys
opetellaan kehon sisäinen koordinaatio – erityisesti lantionpohjan, pallean ja syvien tukilihasten yhteistoiminta
käytetään kehoa kuuntelevaa ohjausta, joka pohjautuu kokemukseen, ei pakottamiseen tai hyperventilointiin ja liian voimakkaisiin harjoitteisiin
rakennetaan harjoittelusta osa omaa lajiharjoittelua tai arkea – ei lisäkuormaa tai erillisiä hengitysharjoituksia, vaan tärkeintä on arkihengitys.
Haluatko tietää, miten oma hengityksesi toimii?
📍 Tule ilmaiseen hengitysanalyysiin:
Tai aloita kevyesti palauttavilla hengityshetkillä:
Hengitysongelmat voivat rajoittaa suoritusta, palautumista ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Oikeanlainen hengitysvalmennus auttaa sinua palauttamaan hengityksesi takaisin sen luonnolliseen rytmiin – tavalla, joka tukee juuri sinun kehoasi ja tavoitteitasi.
Ei ole väliä, onko ohjaajasi nimikkeenä hengitysvalmentaja vai hengitysohjaaja.
Tärkeämpää on:
Tuntuuko ohjaus turvalliselta, toimivalta ja selkeältä?
Löytyykö kokemusta, näkemystä ja ymmärrystä hengityksen toiminnasta?
Comments