top of page

Mitä on hengityskoordinaatio ja miksi se on tärkeää?

  • milja3
  • 24.1.
  • 3 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 5 päivää sitten

Hengitys on yksi ihmiskehon tärkeimmistä toiminnoista, mutta harva meistä todella ymmärtää sen merkityksen ja vaikutuksen kehoon ja mieleen. Monet hengittävät päivittäin väärällä tavalla, mikä voi johtaa väsymykseen, keskittymisen herpaantumiseen, jännitykseen kehossa ja jopa fyysisiin kipuihin.


Oikein koordinoitu hengitys – eli hengityslihasten oikeanlainen käyttö – on avain näiden ongelmien ehkäisyyn ja kehon luonnollisen energian hyödyntämiseen.


Hengityskoordinaatio ei ole vain urheilijoiden huippusuoritusten salaisuus, vaan se on myös työkalu, joka voi auttaa meitä kaikkia selviytymään paremmin arjen haasteista, hallitsemaan stressiä ja parantamaan palautumista. Mutta mitä hengityskoordinaatio oikeastaan tarkoittaa, ja miten sitä voi oppia? 👉 Lue lisää aiheesta: Pinnallinen hengitys ja sen vaikutus suorituskykyyn 👉 Ja jos haluat käytännön vinkkejä: 5 tapaa kehittää hengitystäsi tehokkaammaksi – työkaluja pinnallisen hengityksen korjaamiseen


Mitä hengityskoordinaatio on ja miten se auttaa hengittämään oikein?


Hengityskoordinaatio tarkoittaa kehon eri lihasryhmien tasapainoista yhteistyötä hengityksen aikana.


Kun hengitystä ohjaavat lihakset – kuten pallea, vatsalihakset ja lantionpohjan lihakset – toimivat synkronoidusti, hengitys muuttuu luonnolliseksi ja tehokkaaksi. Tämä tarkoittaa, että kehosi saa riittävästi happea vähimmällä mahdollisella vaivalla. Ja toisaalta, tukee kehoa silloin kun sitä tarvitaan normaalia enemmän.


Usein hengityskoordinaation ongelmat liittyvät siihen, että tietyt lihasryhmät tekevät liikaa töitä tai hengitys tapahtuu liian pinnallisesti tai sisäänhengittettävää ilmaa otetaan liian paljon suthteessa aktiivisuustasoon. Esimerkiksi rintakehään painottuva hengitys voi tuntua pinnalliselta ja johtaakin kehon jännitystiloihin.


Kun hengityskoordinaatio toimii hyvin, kehosi voi säädellä paremmin autonomista hermostoa, joka vaikuttaa muun muassa stressitasoihin ja energiatasoihin.

👉 Saatat olla kiinnostunut lukemaan myös tämän blogitekstin: Kärsitkö toiminnallisesta hengitysongelmasta?

Mitä hyötyä hengityskoordinaatiosta on?


Oikein koordinoitu hengitys tarjoaa monia hyötyjä, jotka vaikuttavat sekä fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin.


Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Parempi hapenottokyky ja energiatasot: Kun hengitys toimii oikein, keho käyttää hapen tehokkaammin hyväkseen, mikä parantaa energiatasoja ja jaksamista.

  • Lihasjännityksen vähentäminen: Oikein koordinoitu, syvillä ja isoilla lihaksilla tuettu hengitys auttaa vähentämään turhaa lihasjännitystä erityisesti niskan, hartioiden ja rintakehän alueella.

  • Stressinhallinta: Tuettu uloshengitys aktivoi kehon parasympaattista hermostoa, joka rauhoittaa kehoa ja mieltä. Tämä tekee siitä loistavan työkalun stressaaviin tilanteisiin.

  • Urheilusuorituksen parantaminen: Hengityskoordinaatio auttaa urheilijoita maksimoimaan suorituskykynsä ja nopeuttamaan palautumista harjoitusten tai kilpailujen jälkeen.





Yleiset virheet hengityskoordinaatiossa ja niiden korjaaminen


Vaikka hengitys on meille kaikille luonnollista, se voi myös olla yksi helpoimmin väärin opituista toiminnoista. Tässä muutamia yleisiä virheitä ja niiden korjauskeinoja:


1. Pinnallinen hengitys 

  • Virhe: Rintakehän ja apuhengityslihasten alue hartioiden alueella korostuu liikaa sisäänhengityksessä, jolloin hengitys jää pinnalliseksi.

  • Korjaus: Keskity hengittämään nenän kautta sisään vain se määrä mitä tarvitset kussakin aktiivisuustasossa ja opi rentouttamaan sisäänhengityksessä vatsa sekä lantion alue.


2. Hengityksen pidättäminen

  • Virhe: Stressaavissa tilanteissa hengitystä helposti pidätetään, mikä lisää jännitystä ja aiheuttaa hapenpuutetta.

  • Korjaus: Harjoittele tietoisesti hengitystä, jossa uloshengitys on pidempi kuin sisäänhengitys. Uloshengityksen jälkeen pysähdys ei ole vaarallista, vaan tietyissä tilanteissa jopa hyödyllistä. Vältä voimakkaita pidätyksiä sisäänhengityksen jälkeen, mikäli tarkoituksenasi ei ole kohottaa voimakkaasti vireystilaasi.


3. Lantionpohjan unohtaminen hengityksessä

  • Virhe: Lantionpohjan lihasten roolia ei huomioida, mikä voi heikentää hengityksen tehoa.

  • Korjaus: Harjoittele uloshengitystä, jossa tunnet lantionpohjan osallistuvan kevyesti hengitysliikkeisiin. Muista tällöin kiinnittää huomiota sisäänhengityksen rentouttamiseen, jotta lihaksiin ei jää kestojännitystä.


👉 Syvenny lisää aiheeseen: Hengitätkö pallealla – vai koko keholla?

Kaipaatko apua oman hengityksesi kanssa?


👉 Varaa maksuton hengitysanalyysi ja saat henkilökohtaisen palautteen, miten hengityksesi toimii – ja mistä kannattaisi aloittaa.

📩 Tilaa Hengityksen voima -uutiskirje ja saa vinkkejä hengitykseen liittyen ja kuule valmennuksista lisää.

✨ Hengitysvalmennuksista voi lukea lisää täältä: https://www.oxygoal.com/palvelut


OxyGoal® – Hengitys on voimasi. Käytä sitä.


Olen Milja Markkanen, laulunopettajataustainen hengitysvalmentaja. Autan urheilijoita ja tavoitteellisesti liikkuvia korjaamaan hengitystään erityisesti silloin kun se ei toimi luonnollisesti ja toimintaa tukevana- vaikka kaikki näyttäisi olevan kunnossa. Kyse on usein toiminnallisesta hengitysongelmasta.


Yli kahdenkymmenen laulunopettajavuoden aikana toimiessa olen nähnyt, miten hengitys voi muuttua huomaamatta raskaaksi ja tehottomaksi. Sama toistuu urheilussa. Kun hengitys toimii, keho toimii. Siksi kehitin OxyGoal®-menetelmän, joka palauttaa hengityksen, kehon ja mielen yhteistyön.

 
 
 

Comments


bottom of page