top of page
Etsi

Laulunopettajasta urheilijoiden hengitysvalmentajaksi

  • milja3
  • 21.3.
  • 6 min käytetty lukemiseen

Miten hengitys johdatti uudelle uralle

Joskus suurimmat oivallukset syntyvät silloin, kun mikään ei enää toimi. En koskaan kuvitellut, että hengitys voisi olla ongelmieni ytimessä – kunnes keho pakotti minut pysähtymään. Hengitykseni ei toiminut, ääneni petti ja jäin ilman vastauksia. Etsin vuosien ajan selitystä ja helpotusta, mutta en löytänyt ratkaisua, joka olisi todella muuttanut tilannetta.


Lopulta sattuma johdatti minut urheilijoiden pariin ja oivalsin, että hengitykseni ongelmat eivät olleet vain omiani – samat haasteet vaikuttivat myös muihin ja erityisesti urheilijoiden suorituskykyyn. Tämä havainto sysäsi minut tutkimaan hengitystä uudesta näkökulmasta ja vei minut tielle, jota en ollut koskaan osannut kuvitella kulkevani.


Tämä on kolmiosaisen sarjan, tähänastisen "hengitysmatkani", viimeinen osa, jossa kerron, miten syvensin ymmärrystäni hengityksen vaikutuksista urheilijoiden suorituskykyyn, palautumiseen ja hyvinvointiin, ja miten hengitysvalmennukseni kehittyi edelleen.


Ensimmäisessä osassa kerroin, kuinka oivalsin hengittäneeni aina väärin – ja miten se vaikutti ääneeni ja hyvinvointiini.


Toisessa osassa kerroin, kuinka hengityksen ymmärtäminen uudella tavalla muutti kaiken – ja sattuma johdatti minut urheilijoiden pariin. Kehoni oli antanut selvät merkit hengityksen toimimattomuudesta ja jouduin pysähtymään sekä tajuamaan, että ylikuormitustilani oli seurausta hengitykseni epätasapainoisesta toiminnasta.


Päätin selvittää, mistä oli kyse ja se vei minut syvemmälle hengityksen tutkimiseen. Yllättävän käänteen kautta päädyin työskentelemään urheilijoiden kanssa – vaikka minulla ei ollut urheilutaustaa tai ajatusta lähteä työskentelemään urheilijoiden apuna.



Urheilijat ja hengittämisen sokea piste


Olin jo alkanut valmentaa urheilijoita, mutta nyt huomasin taas haluavani tietää enemmän. Huomasin nimittäin, että urheilijoille opetettiin hengitysharjoituksia lähinnä rentoutumiseen ja palautumiseen, mutta aktiivisen suorituksen – ja erityisesti maksimaalisten, ratkaisevien hetkien - hengitystä ei käsitelty lainkaan.


Lisäksi hengityksen koordinaatio jäi usein vain palleahengityksestä puhumisen tasolle, ilman että selitettiin, kuinka pallea tarvitsee lantionpohjan tukea optimaaliseen hengitystekniikkaan. Minussa heräsi kysymyksiä: Opetetaanko urheilijoille ylipäätään hengitystekniikkaa? Miksi niin moni hengitysasiakkaakseni tullut urheilija koki, että hengitys pettää juuri kriittisellä hetkellä? Miksi he eivät olleet saaneet valmennusta hengityksestä samalla tavalla kuin muista fysiologian osa-alueista? Ja ennen kaikkea, silloin kun on kyse huippu-urheilusta – voisiko hengityksen optimointi tuoda ratkaisevan eron suorituskykyyn?


YAMK-opinnäytetyö: musiikista urheilun ytimeen


Aihe, joka ylitti rajoja


Päätin syventyä hengityksen vaikutuksiin urheilijoiden suorituskykyyn hakeutumalla YAMK-opintoihin. Jännitin ensin sitä vastaanottoa, mitä urheilupiireihin suuntaamani aihe musiikin puolen valintaraatiin aiheuttaisi. Kuitenkin, koska kiinnostuksen kohteena oli oma - laulunopetukseen pohjautuva urheilijoille suunnattu hengitysvalmennus - herätti se kiinnostusta myös musiikin puolella.


Esiintymis- ja psyykkiseen valmennukseen liittyen ainakin omissa opinnoissani on jo vuosia ymmärretty hakea tietoa ja oppia myös urheilupuolelta, jolloin pieniä raja-aitojen ylityksiä oli jo tehty ennen tätä aihepiiriä. Näin jatkui syventyminen aiheeseen, nyt opinnäytetyön muodossa. Alusta lähtien opinnäytetyöni kulki nimellä Laulunopettaja urheilijoiden hengitysvalmentajana.

Halusin haastatella urheilussa olevia asiantuntijoita: lääkäreitä, fysioterapeuttia ja huippu-urheilijoita. Yritin selvittää myös laulunopettajien toimimista urheilijoiden hengityksen apuna, mutta kukaan ei käymien keskustelujeni perusteella ilmoittautunut perehtyneensä urheilijoiden hengitysohjaukseen - muutoin kuin laulunopetuksen muodossa.

Olin jo ohjannut urheilijoille hengittämistä omaan ajattelutapaan ja oman näkemykseeni pohjalta, josta minulle tuli kiinnostus testata valmennukseni hyötyjä huippu-urheilijoilla.

Päädyin tutkimaan aihetta seuraavien tutkimuskysymysten avulla: Miten laulun opetuksessa käytettävä hengitysohjaus toimii urheilijoiden hengitysvalmennuksessa? Millainen on urheilijoiden hengitysvalmennuksen tämänhetkinen tilanne ja tarve sekä millainen on urheilijoiden kokemus hengitysvalmennuksesta ja sen hyödyistä heidän tarpei-

siinsa nähden?

Tutkimus todisti hengitysvalmennuksen voiman

Opinnäytetyöni eräs keskeinen havainto oli, että yli 66 % urheilijoista koki saavansa merkittävästi apua hengitysvalmennuksesta jo ensimmäisen valmennuskerran jälkeen - vaikka heillä ei olisi ollut edes tiedossaan varsinaisia hengitysongelmia.

Yksi urheilija kertoi kokemuksestaan näin: "En tajunnut, kuinka paljon hengitykseni vaikutti jaksamiseeni. Jo muutaman harjoitteen jälkeen tuntui, että keho toimi paremmin ja hengitys ei ollut enää esteenä, vaan tukena suoritukselle." Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla asiantuntijoita ja valmennukseen osallistuneita urheilijoita sekä analysoimalla heidän kokemuksiaan ja palautettaan valmennuksen vaikutuksista. Lisäksi hyödynsin omaa havainnointiani valmennusprosessien aikana.


Opinnäytetyössäni yhdistyi laadullinen tutkimusote ja käytännön valmennustyö, joiden avulla pystyin tuomaan esiin myös hengitysohjauksen merkityksen urheilijoiden näkökulmasta. Asiantuntija- ja urheilijahaastattelujen perusteella hengitysvalmennus on aliarvostettu osa urheiluharjoittelua, vaikka se vaikuttaa sekä suorituskykyyn että palautumiseen.


Haastattelemani lääkärit toteavat monien urheilijoiden hengitysongelmien diagnosoitavan astmaksi, vaikka todellinen syy usein on virheellinen hengitystekniikka, eli hengityksen koordinoinnin puute. He lisäävät vielä, että "hengitysvalmennus on selkeästi aliarvostettu osa harjoittelua, vaikka sen vaikutukset näkyvät nopeasti".


Lääkärit korostavat myös, että oikealla hengitystekniikalla ja voi olla merkittävä vaikutus suorituskykyyn, palautumiseen sekä stressin- ja mielenhallintaan.


Tämä vahvisti entisestään käsitystäni siitä, että hengitysvalmennus tarvitsi uuden lähestymistavan – jotain, mitä ei vielä opetettu urheilijoille systemaattisesti.


Mikä ihmeen äänihuulisalpaus?


Opinnäytetyöni aikana törmäsin ensimmäistä kertaa äänihuulisalpaus-termiin. Aluksi ajattelin, että se liittyy äänihuuliin ja laulutekniikkaan – mutta lopulta kyse olikin jostain aivan muusta. Äänihuulisalpaus, josta nykyään käytetään yleisemmin lyhennettä EILO (Exercise-Induced Laryngeal Obstruction), on hengitykseen liittyvä ongelma, joka voi vaikuttaa urheilijoiden suorituskykyyn, aiheuttaa hengitysongelmia ja väärin diagnosoituna jäädä täysin tunnistamatta. Hagman ym. (2011) toteavat monilla urheilijoilla ongemat diagnosoitavan astmaksi, vaikka hengityksen virheellinen koordinointi on tyypillisemmin ollut todellinen ongelma.


EILO:n hoitoon ei ole selkeää lääkehoitoa, koska myös diagnosointi on vielä tällä hetkellä haastavaa. Lääkärien kanssa käymieni keskustelujen perusteella hengitysvalmennuksen rooli on keskeinen EILO:n hoidossa.


Lisäksi asiasta kirjoittaneet professorit John Malaty ja Wu Velyn (2021) toteavat, että äänihuulisalpauksesta johtuvaan hengenahdistuksen ensisijainen hoito on terapeuttiset hengitysharjoitukset ja äänihuulten rentoutustekniikat.


Ajatus siitä, että voisin hengitysvalmennuksen avulla helpottaa urheilijoiden EILO-oireita, alkoi kiehtoa minua yhä enemmän – etenkin, kun lääketieteellisiä hoitokeinoja oli rajallisesti tarjolla.


EILO on ilmiö, josta moni ei ole koskaan kuullut, mutta jonka vaikutukset voivat olla suorituskykyä merkittävästi rajoittavia. Palaan EILO:on tarkemmin toisessa blogitekstissä.


Halusin keskittyä vain yhteen asiaan – ja se oli hengitys


YAMK-opintojen aikana minulle oli alkanut hahmottua selkeä kuva hengitysvalmennuksen tarpeesta. Urheilijoilla oli hengitysongelmia, joita ei osattu ratkaista perinteisin keinoin ja monille tarjoamani hengitysvalmennus avasi aivan uudenlaisen näkökulman hengityksen toiminnallisiin ongelmiin.


Tämä sai minut miettimään vakavasti yrittäjyyttä – vaikka olin koko ikäni yrittänyt vältellä sitä ja minulla oli ollut "vain" sivutoiminen yritys olemassa 20 vuotta. Olin nimittäin nähnyt läheltä, miten kokoaikainen yrittäjyys voi olla sekä mahdollisuus että kuormitus. Toisaalta huomasin, että minulla oli vahva halu kertoa ja auttaa laajemmin urheilijoita hengityspulmissaan ja yrittäjyys olisi siihen tällä hetkellä ainut vaihtoehto.


Opintojen aikana asiakkaani tulivat urheilulääkärien ja valmentajien suositusten kautta. Tämä oli sekä rohkaisevaa että yllättävää – vaikka hengitysvalmennus ei ollut vielä valtavirtaa urheilun maailmassa, asiantuntijat alkoivat nähdä sen arvon. Sain jatkuvasti kuulla palautetta siitä, miten valmennus toi ratkaisuja, joita urheilijat eivät olleet aiemmin löytäneet. Tämä vahvisti päätöstäni siirtyä päätoimiseksi hengitysvalmentajaksi.

Kirjoittaminen vie hengitysvalmennuksen uudelle tasolle


Oman opinnäytetyön aikana huomasin, kuinka vähän hengitysvalmennuksesta on suomenkielistä kirjallisuutta saatavilla. Hengittäminen on osana useissa eri tietokirjoissa, mutta minulle tuli halu koota yhteen kaiken sen, mitä olin oivaltanut hengityksestä ja tuoda esiin konkreettisia esimerkkejä omasta - ehkä vähän aiemmin poikkeavasta hengitysohjauksesta.


Kirjallinen ilmaisu ei ole minulle ollut koskaan vahvuus ja siitä syystä olen halunnut kirjan tekemiseen mukaan toimittajan. Kirjan kirjoittaminen on prosessi, joka syventää omaa ymmärrystäni entisestään – ja samalla se antaa mahdollisuuden viedä hengityksen merkityksen tietoisuuteen laajemmalle yleisölle.


Tavoitteeni on, että hengitysvalmennuksesta tulisi luonnollinen osa urheilijoiden ja valmentajien työkalupakkia, ei vain varavaihtoehto silloin, kun ongelmat ovat jo kehittyneet.


OxyGoal® – hengityksen uusi näkökulma urheiluun ja sen tuominen yleiseen tietoisuuteen


Hengitysvalmennus kehittyy yhä edelleen. Lisäksi jatkuva tutkiminen ja uuden oppiminen ovat osa tätä matkaa. Jokainen keskustelu, jokainen urheilija ja jokainen uusi yhteistyö tuo mukanaan lisää ymmärrystä siitä, miten hengitys vaikuttaa kaikkeen – ja miten urheilijat voivat hyödyntää sitä tehokkaammin.


Seuraava tavoitteeni on tuoda hengitysvalmennus entistä systemaattisemmaksi osaksi urheilijoiden valmennusta. Haluaisin kehittää entistä tarkempia testausmenetelmiä ja tehdä yhteistyötä asiantuntijoiden kanssa, jotta hengitysvalmennuksen vaikutuksia voitaisiin mitata entistä tarkemmin.


Matka jatkuu!


Tämä oli "hengitysmatkani" alku – ja vaikka henkilökohtainen tarinani päättyy toistaiseksi tähän kolmanteen osaan, hengityksen tutkiminen ja OxyGoal® hengitysvalmennuksen kehittäminen jatkuvat.


Haluan seuraavaksi kirjaprojektin lisäksi syventyä tarkemmin yksittäisiin hengityksen toiminnallisiin häiriöihin liittyviin ilmiöihin sekä siihen, miten hengitysvalmennuksen hyötyjä voidaan mitata entistä tarkemmin.


Jos haluat pysyä mukana matkassa, liity sähköpostilistalleni tai seuraa sosiaalisessa mediassa. Tulossa on lisää blogitekstejä, konkreettisia vinkkejä ja oivalluksia siitä, miten hengitys voi olla voimavara – niin arjessa, kuin huippusuorituksissakin.


👉 Tästä voit liityä uutiskirjeen tilaajaksi Kiinnostaisiko lukea lisää hengitysvalmennuksestani?

👉 Voit tutustua OxyGoal® -hengitysvalmennusmenetelmään ja valmennuksiin täällä. 👉 Mikäli sinulla on kysyttävää, niin ota yhteyttä! Tekstissä käytetyt lähteet:


Opinnäytetyössä haastattelemani urheilun parissa työskentelevät asiantuntijat ja urheilijat, joihin viittaan tässä blogitekstissäni:

  • liikuntalääketieteen erikoislääkäri Mira Kaikkonen

  • yleislääkäri Kati Happonen

  • väitöskirjatutkija ja lääkäri Rikhard Mäki-Heikkilä

  • urheilufysioterapeutti (sert.), manipulatiivinen fysioterapeutti, valmentaja VAT, VEAT Teemu Leppämäki

  • Tuomas Harjula (ampumahiihto)

  • Iiro Pakarinen (jääkiekko)

  • anonyymi kestävyysurheilija (talviurheilija)




 
 
 

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kommentarer


bottom of page